Με τον όρο ειδικό παιδαγωγικό εννοούμε το εξατομικευμένο πρόγραμμα παιδαγωγικής παρέμβασης.
Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν τα παιδιά που έχουν φυσιολογική νοημοσύνη, δεν παρουσιάζουν κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες, διαταραχές συναισθήματος ή κάποιο σύνδρομο, αλλά δυσκολεύονται να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να μάθουν και υπολείπονται σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ίδιας χρονολογικής και νοητικής ηλικίας.
Στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες συγκαταλέγονται:
- η Δυσλεξία
- η Δυσγραφία
- η Δυσορθογραφία
- η Δυσαριθμησία
Στο ειδικό παιδαγωγικό οι ειδικοί θεραπευτές (ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχοπαιδαγωγοί, ψυχολόγοι) αξιολογούν τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ελλείψεις του κάθε παιδιού και κατόπιν καταρτίζουν το κατάλληλο πρόγραμμα παιδαγωγικής παρέμβασης ανάλογα με τις ανάγκες του.
Η παιδαγωγική παρέμβαση πραγματοποιείται επιλέγοντας μεθόδους διδασκαλίας και εκπαιδευτικό υλικό που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού. Ο υπεύθυνος θεραπευτής θέτει τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους, τους οποίους επαναξιολογεί ανάλογα με την απόδοση του παιδιού
Οι στόχοι που τίθενται αφορούν στη μαθησιακή διαδικασία, αλλά και στην ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού που μαθαίνει. Η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού, μέσω μιας ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης, θεωρείται αναγκαία, καθώς πολλές φορές συναντάμε στα παιδιά με δυσκολίες μάθησης, σύνοδες δυσκολίες συναισθηματικής ή κοινωνικής φύσης, αφού η απογοήτευση και η ματαίωση που βιώνουν μπορεί να επιφέρουν φόβο, άγχος, θυμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αντικοινωνική συμπεριφορά.
Παράλληλα, με στόχο μια ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, προάγεται η συνεργασία με την οικογένεια και το σχολικό πλαίσιο του παιδιού.