213 029 6106
6942 606440
Paidexelixi

Η συμβουλευτική γονέων έχει ως σκοπό να υποστηρίξει τους γονείς στον δύσκολο ρόλο τους. Ο ρόλος του γονιού είναι μοναδικός, ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος που αναλαμβάνει κάποιος. Ένας ρόλος ωστόσο με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις.

Οι μελέτες της ψυχολογίας εδώ και πολλά χρόνια έχουν οδηγήσει στη διαπίστωση ότι η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η οικογένεια, ως το πιο σημαντικό πλαίσιο παροχής ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να εφοδιάσει το παιδί με τα κατάλληλα εφόδια για ψυχική υγεία και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συμβουλευτική Γονέων

Πότε είναι απαραίτητη η Συμβουλευτική;

  • Όταν η σχέση μεταξύ των γονέων διαταράσσεται. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων ανατροφής των παιδιών που συχνά διακινούν διαμάχες και υποτιμητικά σχόλια μεταξύ τους. Σε ένα επικείμενο διαζύγιο, οπότε επηρεάζεται έμμεσα και άμεσα η διάθεση και οι συναισθηματικές συνιστώσες τόσο των γονέων όσο και του παιδιού.
  • Όταν υπάρχουν θέματα αντιζηλίας μεταξύ αδερφών, θέσπισης ορίων και κανόνων, θέματα διατροφής, και ύπνου των παιδιών τους.
  • Όταν το παιδί εμφανίσει διαφόρων ειδών φοβίες, με επέκταση σε αγχώδεις εκδηλώσεις και εμφάνιση διαταραχών, γεγονός που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης.
  • Όταν τα παιδιά εμφανίζουν δυσκολίες συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, έντονο θυμό και ξεσπάσματα, προκλητική εναντίωση, παραβατική συμπεριφορά, έντονο παρορμητισμό και έλλειψη αναστολών. Συμπεριφορές που διαταράσσουν τόσο το οικογενειακό σχήμα όσο επηρεάζουν και την εικόνα του παιδιού στο σχολείο.
  • Όταν τα παιδιά εμφανίζουν συναισθηματικές δυσκολίες όπως υπερβολική συστολή ή αναστολή που επιβαρύνει την εικόνα εαυτού, έντονη ματαίωση, απογοήτευση, αίσθημα ανικανοποίητου ή αίσθημα ανημπόριας και απελπισίας, θλίψη, δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση, δυσκολία έκθεσης σε περιβάλλοντα και σύναψης σχέσεων.

Σε περίπτωση σχολικού εκφοβισμού. Θύματα του φαινομένου ΟΛΟΙ, γονείς και εκπαιδευτικοί, ο θύτης και το θύμα.

Σε περίπτωση που οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση κάποιας μορφής παθολογίας που αφορά το παιδί τους, γεγονός που σοκάρει, ανησυχεί, θυμώνει και αιφνιδιάζει τους γονείς. Οι γονείς χρειάζεται να διαχειριστούν μια κρίση για την οποία δεν γνωρίζουν τίποτα, δεν την περίμεναν και δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει σε αυτούς. Η συμβουλευτική διαδικασία λειτουργεί και ως κόμβος πληροφοριών στις απορίες τους και ως συναισθηματική στήριξη.

Η απώλεια αγαπημένων προσώπων. Πολλές φορές οι γονείς δεν γνωρίζουν τον τρόπο ή πολύ απλά αδυνατούν να μιλήσουν για τέτοια θέματα.

Όταν συνθήκες όπως η συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, η απώλεια εργασίας του ενός γονέα ή και των δύο, η αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών δημιουργεί άγχος, θυμό και συγκρούσεις που αναπόφευκτα επηρεάζουν τα παιδιά.