Υπάρχουν κάποια στοιχεία στη συμπεριφορά του παιδιού τα οποία αν τα εντοπίσουμε καλό θα ήταν να αναζητήσουμε αξιολόγηση από κάποιον ειδικό (Παιδοψυχολόγο, Εργοθεραπευτή, Λογοθεραπευτή) έτσι ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί παρέμβαση, αυτή να ξεκινήσει άμεσα έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Ιδιομορφίες του οπτικού ελέγχου
Κοιτά δίπλα από τους ανθρώπους και όχι τους ανθρώπους, βλέπει πράγματα με την άκρη του ματιού και όχι άμεσα, πλησιάζει τα αντικείμενα στο πρόσωπό του και τα κοιτά από το πλάι για πολύ ώρα, κοιτά τους ανθρώπους και τα πράγματα με βιαστικές ματιές, κοιτά τους ανθρώπους πολύ σταθερά προσηλωμένο για πολύ ώρα, του αρέσει να παρατηρεί λεπτομέρειες αντικειμένων. Μία συχνή και ιδιαίτερη συμπεριφορά που συναντάται σε αρκετές περιπτώσεις, είναι η ανάγκη να κοιτούν το πάνω μέρος μίας πόρτας ενώ ανοιγοκλείνει.
Ιδιομορφίες στον έλεγχο της κίνησης
Χαρακτηριστική συμπεριφορά είναι το βάδισμα στις μύτες των ποδιών που συχνά συναντάμε σε παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Επίσης μπορεί να κάνει μεγάλες αυθόρμητες κινήσεις, παλινδρομικές κινήσεις, να έχει την ανάγκη να χοροπηδά στο ίδιο σημείο για αρκετή ώρα. Συχνά εμφανίζουν δυσκολίες στον κινητικό συντονισμό, αδεξιότητα στην αδρή και στη λεπτή κινητικότητα ή στην οπτικοκινητική οργάνωση (συνεργασία ματιού – χεριού).
Ασυνήθιστες αντιδράσεις σε αισθητηριακές εμπειρίες
Κάποια παιδιά μπορεί να δώσουν την εντύπωση πως είναι κωφά καθώς δεν αντιδρούν σε λέξεις και ήχους. Τα ίδια παιδιά όμως μπορεί να ενοχληθούν υπερβολικά από έναν καθημερινό θόρυβο όπως ο ήχος της ηλεκτρικής σκούπας ή το γαύγισμα του σκύλου. Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει αναισθησία στον πόνο και έλλειψη ανταπόκρισης στο κρύο ή τη ζέστη και άλλοτε μία υπερβολική αντίδραση σε άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα. Αδιαφορία, δυσφορία, πανικός, ενθουσιασμός μπορεί να παρατηρηθούν σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, σε μυρωδιές, σε γεύσεις, στο άγγιγμα, στη αίσθηση υφασμάτων στο δέρμα, στην ανοχή στον πόνο, στο κρύο, στη ζέστη.
Ακατάλληλες συναισθηματικές αντιδράσεις
Συχνά βλέπουμε έλλειψη φόβου μπροστά σε πραγματικό κίνδυνο και ορισμένες φορές επικίνδυνες ή και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που συνοδεύονται με ενθουσιασμό. Στο άλλο άκρο μπορεί να δούμε φοβίες να αναπτύσσονται για ανώδυνες καταστάσεις ή πράγματα που δεν αποτελούν πηγή κινδύνου. Μπορεί να παρατηρήσουμε ξεφωνητά και κλάματα χωρίς να υπάρχει κανένα προφανές ερέθισμα. Δεν είναι σπάνιο να συναντήσουμε ένα παιδί να γελά όταν κάποιος μαλώνει ένα άλλο παιδί ή το ίδιο ή όταν κάποιος πληγώνεται. Αταίριαστα συναισθήματα μπορεί να δούμε να εκφράζει και ένα παιδί υψηλής λειτουργικότητας ή με σύνδρομο Asperger, καθώς υπάρχει δυσκολία κατανόησης του νοήματος των καταστάσεων.
Ιδιαιτερότητες σε διατροφή και ύπνο
Όσον αφορά τη διατροφή, συνήθως τα παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές παρουσιάζουν υπερεπιλεκτικότητα των τροφών που δέχονται να καταναλώσουν. Μπορεί το διαιτολόγιο να είναι τόσο περιορισμένο που η διατροφή του να είναι ανεπαρκής. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις παιδιών που μπορεί να εμφανίσουν το άλλο άκρο διατροφικής συμπεριφοράς, δηλαδή να τρώει υπερβολικά και να μη χορταίνει, να τρώει γρήγορα χωρίς να μασάει την τροφή ικανοποιητικά, να μηρυκάζει την τροφή του, να τρώει ως το σημείο που να κάνει εμετό.
Μπορεί να εμφανίζει ακανόνιστο ύπνο, έλλειψη ύπνου, άσκοπη νυχτερινή περιφορά. Συχνά παρατηρούμε τα παιδιά να μην παθαίνουν ναυτία ενώ κάνουν σβούρα επαναλαμβανόμενη για πολύ ώρα.
Πρόσφατα σχόλια